Geçen haftalarda posta kutuma gelen bir davet ile beraber PepsiCo’nun çocuk gelişim merkezleri ile ilgili projelerinden haberdar oldum. Geç kaldığımı da itiraf etmeliyim. Biraz araştırma yapınca 10 yıl boyunca süren GAP Projesini de bu vesile ile keşfetmiş oldum.
PepsiCo’nun öncülüğünde, T.C. Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın inisiyatifiyle hayata geçen GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri; 2003 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor. Proje, Batman, Nusaybin, Adıyaman, Gölbaşı, Ömerli, Silvan, Suadiye, Hilvan, Kilis, Siirt ve son olarak Kızıltepe olmak üzere 8 ilde 11 gelişim merkezi ile devam ediyor. 4-14 yaşları arasındaki çocukları hedefleyen proje kapsamında erken çocukluk aktiviteleri; eğitim, sanat, kültür ve spor faaliyetleri, çocuklara ve ailelere yönelik rehberlik uygulamaları gibi aktif yaşamı destekleyen farklı programlar ve etkinlikler düzenleniyor. Bugüne dek toplam 22.000 çocuğun yararlandığı GAP- Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri ile okul öncesi ve okul çağındaki çocukların ders çalışabilmeleri, kitap okuyabilmeleri, araştırma yapabilmeleri, aynı zamanda sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetlerden yararlanabilmeleri sağlanıyor.
PepsiCo’nun kurumsal sosyal sorumluluk projeleri toplumsal sürdürülebilirlik, çevresel sürdürülebilirlik ve yetenek sürdürülebilirliği alanında çeşitlendirilmiş. Soma’da açılan bu yeni çocuk gelişim merkezi ise diğer gelişim merkezlerine nazaran çok daha farklı ilklere imza atmış. 13 Mayıs’ta yaşanan 301 madencinin vefatı ile sonuçlanan trajik olaydan sonra hep GAP bölgesinde gelişim merkezleri açan PepsiCo bu defa yeni gelişim merkezini Soma’da açmak istemiş.
Bu çocuk gelişim merkezi, 5 fabrika, 2 idari merkez olmak üzere tüm PepsiCoTürkiye çalışanlarının Soma için bireysel bağışlarından elde edilen fon ile oluşturulmuş. Çocukların özellikle, sanat, müzik, spor gibi sosyal faaliyetlerinin de desteklendiği merkez için Koç Üniversitesi Psikoloji bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan bir grup da psikolojik destek çalışmaları gerçekleştirecek.
Merkez ile ilgili detaylardan biraz bahsedeyim. Soma GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezi 4 ile 14 yaş arası çocuklara açık olacak. Pepsico yetkilileri önceleri 200- 250 öğrencinin başvuracağını düşünerek 5 derslik bir merkez açmayı planladığını ama 2200 başvuru alınınca merkezi büyütme kararı aldıklarını söyledi. Bu çocukların ise 1150’si madenci çocuklarından oluşuyor. Merkez sadece madenci çocuklarına açık değil bu ayrıştırmanın olmamasını oldukça faydalı buldum. Yaşanan olaydan sonra vefat eden madencilerin ailelerine tüm Türkiye’den inanılmaz bir yardım kampanyası düzenlenmiş. Ama tabii bu durum bazı adaletsizliklere yol açmış. Devletin de sağladığı bazı ayrıcalıklar var. Böyle bir durumdan sonra gelen hediyeler ve maddi yardım sonucunda çocuk gözüyle olaya bakıldığında şu an babası sağ olduğu için üzülen çocuklar olduğunu öğrendim. Hatta açılış sırasında da buna bizzat şahit oldum diyebilirim. Bu psiklolojideki çocuklar için merkezin içinde bir de travma odası kurulmuş. Etkin bir psikolojik yardım verilecek.
Soma GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezi aynı diğer merkezler gibi TC Kalkınma Bakanlığı GAP İdaresi desteğiyle yoluna devam edecek. GAP İdaresi tüm merkezlerde olduğu gibi burada da sürdürülebilirliği sağlayacak yapılanmayı üstleniyor. Bu merkez bazı ilkleri bünyesinde barındıryor demiştim. İşte onlardan biri de Soma GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezi’nin GAP İdaresinin kendi bölgesi dışında üstlendiği ilk çalışma olması.
Projenin amacı ise oldukça kapsamlı;
- Çocukların ders çalışabilecekleri mekanların oluşturulması,
- Çocukların sanatsal aktivitelere, spora yönlenmesi için uygun alan ve eğitimin sağlanması,
- Okula devam edemeyecek, imkanı kısıtlı olan çocuklarımızın hayatına, eğitimlerine devam etmelerine şans tanımak,
- Milli eğitim müdürlükleri ile işbirliği içinde gelişim merkezlerine erişimin kolaylaştırılması en başta geliyor.
Koç Üniversitesi’nin de bu gelişim merkezi için büyük bir katkısı olmuş. Koç Üniversitesi’nden Sosyoloji ve Psikoloji bölümlerinde okuyan 3. ve 4. sınıf ile yüksek lisans öğrencilerinden oluşan 6 kişilik bir ekibin ayda 3 kez dönüşümlü olarak 2 gün süreyle Soma’daki merkeze gelerek çocuklarla zaman geçirecek ve onların kişisel gelişimlerine destek vermek için çalışacaklarını da söyleyen PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Neil Pryor, projeye destek veren ve görev alan herkese teşekkürlerini sundu.
Açılış esnasında Soma’daydım. Önceki gece ise PepsiCo Kurumsal İletişim Müdürü Didem Şinik’den projenin aşamalarını dinledik. Kurum içi fonlama, işlerin hızlıca yürümesi için GAP İdaresi ile çokça yapılan görüşmeler, artan talepten dolayı daha büyük gelişim merkezine hızlıca geçilme kararının alınması ve 24 saatte tüm işlemlerin tamamlanması bu merkezin arkasında oldukça kuvvetli bir ekibin çalıştığını ortaya çıkartıyor. Merkezler kız ve erkek 4-14 yaş arası çocuklara hizmet verecek olmasının yanı sıra, kız öğrenciler için bir de pozitif ayrımcılık yapılmış. 14 yaşını bitiren öğrenciler PepsiCo’dan burs alabilme, ilerleyen yıllarda PepsiCo’da çalışabilme şansına sahip oluyorlar. Bu durum farklı bir sosyal sorumluluk projesi altında ilerliyor. Kızlarımız Okuyor adındaki bu proje ile de sosyo-ekonomik zorluklar yaşayan kızların 14 yaşından sonra, her türlü ihtiyaçlarının karşılanarak lise eğitimlerine devam etmeleri sağlanması amaçlanıyor. 2009 yılında 20 kız ile başlayan proje şu an 80 kıza ulaşmış. Bu proje ile birlikte PepsiCo, PepsiCo sistemi içerisinde toplumsal farklılıkların, çeşitliliğin teşvik edilmesi adına verilen Harvey C. Russell ödülünün sahibi olmuş. “Kızlarımız Okuyor” Projesi, Avrupa’dan ödüle layık bulunan iki projeden biri olma başarısını göstermiş. Ekip canını dişine takarak çalışıyor diyebilirim. Keşke herkes sevdiği işi yaparken topluma böyle katkı sağlayabilse.